Shanti wil graag bijdragen aan een betere wereld

Shanti Seton is vrijwillige coach in Zandweerd en heeft net de GG-training van Bettery Institute achter de rug. Ze is enthousiast. “Ik was blij dat ik mee mocht doen. Tijdens de eerste dag ontdekte ik al dat ik goed kan luisteren. Heel bijzonder om dat van anderen terug te krijgen. Het was voor mij een eyeopener. Tijdens die trainingsdagen heb ik geleerd hoe ik heel open in gesprek kan gaan. Ik start heel simpel met “Hoe gaat ’t met u?”

In de Gemeente Deventer doen professionals en vrijwilligers uit verschillende disciplines aan de GG-training mee. “Heerlijk was het voor mij om te horen hoe juist die professionals te werk gaan. Ik heb geoefend met gesprekken voeren en geleerd hoe ik dat zelf kan verbeteren. Bij het terugkijken van de filmpjes werd direct duidelijk waarin ik mezelf kan verbeteren.” Wat viel je op? “Het grappige is dat een aantal mensen in de training moest leren zaken los te laten en dat ik juist zelf meer ruimte moest gaan innemen, verrassend! Dus sneller naar een volgende fase gaan en niet uitweiden over bijzaken! Ik ga wat ik geleerd heb zeker toepassen.”

“Ik heb affiniteit met gezondheid en gedrag. Het is vooral belangrijk dat mensen meer gaan bewegen. In de wijk Zandweerd (Gemeente Deventer) wordt veel georganiseerd voor buurtbewoners. Ik ben zelf vrijwilliger geworden na een bijeenkomst in de Buurthuiskamer. Mensen kwamen met zoveel ideeën voor leuke initiatieven. Dat werkte aanstekelijk.” Shanti heeft milieukunde gestudeerd. Omdat ze niet direct een baan vond heeft ze deze coachtaak op zich genomen. “Het leuke is dat mijn studiekeus voortkwam uit het feit dat ik wilde bijdragen aan een betere wereld. Maar nu doe ik dat als vrijwillige coach op een heel andere manier alsnog.”

Er zijn inmiddels met zes vrijwillige coaches in de wijk. “We worden goed begeleid door Danielle van het Sociaal Team. Ik krijg iedere drie maanden intern intervisie, dat is fijn. Ik breng dan een casus in die we dan met elkaar bespreken.”

Wat heb je als vrijwillige coach gedaan? “Ik heb een man ondersteund die niet met zijn scootmobiel naar de stad durfde te rijden. Hij moest echt een drempel over. Leuk om te zien hoe iemand dat dan toch zelf voor elkaar krijgt. Het is belangrijk voor mensen dat ze zelf de regie hebben.”

“Eerder heb ik een wekelijkse wandelgroep begeleid, die wandelden voor hun gezondheid of vanwege psychische problemen. Van korte stukjes in Rijsterborgerpark tot een langere wandeling langs de IJssel. Bewegen brengt meer ruimte en heeft een zichtbaar goed effect op mensen.